Що потрібно знати про художню ковку?

Художня ковка – одна із найдавніших та найбільш розповсюджених технологій обробки металу. Вона бере свій початок із давніх часів, справедливо вважаючись одним із перших ремесел. З роками методи, інструменти та обладнання вдосконалювалися, майстри створювали об’єднання, спрощувався процес виробництва та обміну досвідом. Але час так і не вплинув на популярність кованих виробів.

Сьогодні художня ковка широко використовується в інтер’єрі, у ландшафтному дизайні, для благоустрою ділянок, для вироблення сувенірів, подарунків та справжніх виробів мистецтва. Практичні, довговічні та декоративні елементи користуються значним попитом серед власників будинків, шанувальників мистецтва, любителів традиційної класики та оригінальних сучасних рішень.

 

Види та особливості художньої ковки

Для надання металу необхідної форми та вигляду використовуються різні інструменти, методи і технології. Художня ковка існує у двох основних варіаціях:

  • Гаряча ковка. Традиційний метод, який передбачає ручну роботу. Така технологія не використовує штампи і не підходить для виготовлення типових виробів. Метал розігрівається до температури, вищої за температуру кристалізації, що робить його пластичним та м’яким. Для надання йому необхідної форми використовуються спеціальні інструменти, після чого вироби охолоджуються. Таким чином можна отримати будь-які деталі, аксесуари, елементи меблів, тощо.
  • Холодна ковка. Сучасна технологія. Такі вироби робляться на основі заготовок, що вирізаються із металу за допомогою спеціального обладнання. Зазвичай це типові шаблони, що не використовуються у якості індивідуального ексклюзивного рішення, але незамінні при створені основи для тих чи інших виробів. Відповідне обладнання згинає та надає форму елементам, а з’єднання зварюються між собою. В процесі роботи метал не нагрівається, що скорочує термін виробництва та покращує якість результату.

Технологія художньої ковки

Процес художньої ковки складається із різних етапів. Спершу метал прогрівається для підвищення його пластичності. Температура визначається із урахуванням хімічного складу і структури матеріалу, що обробляється. Найчастіше використовується м’яка сталь, яка майже тече у повністю прогрітому стані.

Існує кілька видів термічної обробки. Відпал передбачає нагрівання матеріалу до необхідної температури, що витримується певний час, а потім поступово понижається. Відпустка – нагрівання загартованої сталі, що витримується та охолоджується із необхідною швидкістю у природних умовах, зазвичай – на повітрі.

Загартована сталь швидко нагрівається до високої температури, витримується до рівномірного прогріву та швидко охолоджується у проточному середовищі. Для охолодження використовується різні допоміжні середовища. Для швидкого – вода, для поступового – олія, а для повільного – повітря. Вуглецеві сталі зазвичай охолоджується у воді, леговані – в олії, високолеговані – у повітряному потоці.

Ми допоможемо вигідно придбати ковані вироби, пропонуючи широкий асортимент продукції у Львові та Львівській області. Наша компанія "Ваша Оселя" пропонує лише якісні товари, перевірені часом та практикою. Наші спеціалісти нададуть необхідні консультації та допоможуть із вибором.

Наші роботи:
Залишіть свій номер телефону і ми зателефонуємо вам у зручний для вас час